Site icon Haphukuk

VELAYET DAVASI HABERLERİ

VELAYET DAVASI HABERLERİ

Velayet davası haberleri ile karşınızdayız. Velayet davaları ve velayet hukuku alanlarında bilgi arıyor ve araştırmalar yapıyorsanız bu haberimiz ilginizi çekebilir. Velayet davasının ne olduğuna açıklık getirerek bilgi vermeye başlamakta fayda vardır.Velayet iki kişinin evlilik kurumunun devam etmesi halinde sahip olunan evlat ve/veya evlatların sorumluluğunun anne ve babaya ait olması durumuna verilen addır. Sahip olunan hakların iki tarafa ayrılması için evlilik akdinin sona ermiş olması gerekmektedir.
Evliliği sona ermiş olan iki ergin bireyin velayet özlük hakkı genel bazda sekiz yaştan küçük çocuklarda anne bakımına öncelik tanınırken gereken kanuni koşulların sağlanması da gerekmektedir. Çocuğa bakım için düzenli gelir olup olmadığının, ikamet adresinin bulunmuş olmasının, yaşam alanının çocuğa uygunluğuna kadar ölçülen birçok ölçüt vardır. Ayrılık hali gerçekleşmişse mahkeme tarafından çocuğun velayeti anne veya babaya verilebilir.

Velayette anlaşma söz konusu olur ise çocuğun velayet davasında herhangi bir sıkıntı yaşanmaz. Ancak tarafların her ikisi yani hem anne hem baba çocuğun velayetinin kendisinde kalmasını isterse durum hukuki alanda çözüme ancak kavuşturulur. Mahkeme çocuğun menfaatine göre karar vermekle yükümlüdür. Hangi tarafın çocuğa daha iyi koşullarda yaşamasına uygun olduğuna bu şekilde karar verilir. Ayrılık söz konusu olduktan sonra velayet davalarında çocuğa söz hakkı tanınması gerekmektedir. Bu yüzden Yargıtay çocuk idrak yaşı belirlemiştir. Yaşı sekizden büyük olan çocukların fikirlerine danışılarak karara varılırken, sekiz yaşındaki küçüklerin fikrine danışılmadan velayeti düzenlenebilmektedir.

Exit mobile version